22 Eylül 2016 Perşembe

Pozitif Ayrımcılık

Gördüğüm kadarı ile bir çok kişi bu kavramın ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor. Gözlemlediğim kadarı ile Çoğu zaman, güçsüz olanın kayrılması gibi bir uygulama  zannediliyor. Ancak işin aslı böyle değil.

Pozitif ayrımcılık aslında; bazı sebeplerden ötürü dezavantajlı olan guruplara, herkes ile aynı şartlarda yaşayabilmeleri, çalışabilmeleri için sunulan ekstra haklar ya da yapılan düzenlemelerdir.

Çokça kadınlar için dile getirilen bu kavram, erkek hegemonyasındaki dünyada, kadınların sahip olduğu fiziksel farklılıkları eşitlemek olarak anlaşılmalıdır. Aslında konunun özünde hep eşitlik var. Kadın-Erkek, Engelli-Engelsiz, Müslüman-Hristiyan hepimizin eşit olamsı gerektiği.

Örnek vermek gerekirse; geçtiğimiz yıllarda, sahası kapanan futbol takımlarının maçlarına sadece kadınlar ve çocuklar alınıyordu. Adına da pozitif ayrımcılık deniliyordu ki hiç alakası dahi olmayan bir uygulamaydı. Kadınların ve çocukların zaten maçlara gitme özgürlüğü olduğu için aslında eşit haklara sahip olan iki taraftan birini kayırmaktan öte gidemedi. Kısa sürede de yok olup gitti bu uygulama.

Ülke insanı olarak mazlumun yanında, yenilenin destekçisi, fakirin dostu olma gibi bir duygusallığımız mevcut. Bu sebepten sanırım, büyük eziyetler çeken, dayak yiyen, hor görülen, küçümsenen kadınların, bir miktar kayırılmasına da destek veriyorum tabi ki. Sadece pozitif ayrımcılık kavramını doğru idrak edip haklı ve yerinde uygulanması konusunda daha hassas olunması gerektiği kanaatindeyim.

Hepimiz hayatımızda bu tip örneklere denk geliyoruz ve geleceğiz. Duyarlılığımızı koruyalım, handikapı olan kişilerin bizden farklı haklara sahip olmalarını yadırgamayalım. Gerçek pozifit ayrımcılığın destekçisi olalım. Hadi inşallah...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder