30 Eylül 2016 Cuma

Karakter Nasıl Oluşur?

Bu konuda bir çok teori var aslında. Bu teorilerin içerisinde genler, aile, çevre, okul ve bunun gibi farklı faktörler yer alıyor. Bakacağınız bir çok farklı örnekte bunların hepsinin etkisinin olduğunu göreceksiniz. Ama hangisi ne kadar etkili. Gerçekten karakterimiz oluşurken en büyük gelişmeyi sağlayan nedir?

Bunların başını tabi ki genler çekiyor. Maalesef ailemizi seçemiyoruz. Seçebiliyor olsak herkes bili madamı, mühendis, topçu, şarkıcı genine sahip olmak isterdi. Eğer bunlara sahip değilseniz gelişime açık bir gene sahip olmak için dua etmelisiniz. Çünkü karakter dediğimiz olay gelişme gösteren bir olgudur.

Bir diğeri tabi ki aile ve en çok da anne. Bazı araştırmalarda, kişinin karakter oluşumunda annenin %80 oranında etkisi olduğu görülmüş. Aile içerisinde tadılan sevgi, görgü insanın içine küçük yaşlarda işliyor. Okul çağına gelene kadar oluşan karakter neredeyse tüm hayatımızın yolunu çiziyor. 

Okul. İnsan, ailesinden ayrı kalabalık bir grup ile ilk defa okulda karşılaşıyor. Bu zamana kadar aile ve genlerden gelen olgular başka genler ve ailelerden oluşan olgular ile çarpışmaya başlıyor. "İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur" diye bir atasözümüz var bildiğiniz gibi. Bu da aslında öylesine söylenmiş bir söz değil. Gerçekten de okulun ilk yıllarında bir insanın karakterinin %90'ı oturuyor. Bu yaşta inatçı olan bir insanın on yıl sonra çok da uyumlu olduğu görülmüyor. Ya da çocuk oyunlarında bile hırslı olan kişiler büyüdüklerinde aynı hırsı iş hayatlarında da gösteriyorlar. 

Geriye ise anca %10 kalıyor. Bunu da çevresel faktörler, iş hayatı, evlilik gibi değişkenler etkiliyor. Ama insanların kendini tanımlayan o ana özelliklerinde çok büyük bir değişiklik olmuyor. Tabi burada büyük travmalar yaşamış insanları ayrı tutuyorum. Depremde göçük altında kalan, bütün ailesini kazada kaybeden ya da savaşta gazi olan gibi kişilerin karakteri değişebilir. Bunu da doğal olarak görmek gerekir. 

Sonuçta TDK diyor ki; Karakter, Bir bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen, üstün ana özelliktir.

Şimdi kendinize bir sorun, sizi tanımlayan üstün özelliğiniz kendinizi bildiğiniz günden beri hiç değişiklik gösterdi mi? Eğer göstermedi diyorsanız iyi bir ebeveyn olmaya özen gösterin. Sizin genlerinizi taşıyan çocuklar yine sizin verdiğiniz eğitim sayesinde iyi birer insan olacak ya da olmayacaklar. Onlara iyi bir gelecek hazırlamak istiyorsanız ev almayı, yazlık almayı boş verin. Lüks bir hayat sunmasanız da olur. Karakterin oluştuğu o kısacık zamanda çocuklarınızın yanında olun. Gelecek gerçekten sizin ellerinizde...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder