18 Ağustos 2016 Perşembe

Onun Adı: Rosemary

Anlatmak istediğim küçük naif bir hikayem var. Ve bir de bu durumu kabullenemeyen bir aklım var.

Geçtiğimiz günlerde İzmire bir iş seyahatı yapmam gerekti. Arkadaşım ile biletleri aldık uçağımıza bindik. O cam kenarına ben orta koltuğa yerleştim. Yanımdaki arkadaşa da "şimdi yanıma güzel bi kız geliyormuş, ohhh" dedim. Bu lafımdan bir kaç saniye sonra yanıma bir kız oturdu. Kafamı çevirdim baktım "tüh olmadı" dedim içimden. İlk bakışta beğenmemiştim. Lafı fazla uzatmayayım, kulaklığı taktım kulağıma müziği açtım. Yanımdaki kız pek yerinde duramıyordu. Belli ki bir sıkıntısı vardı. Uçak korkusudur dedim. Zira ben de uçuşlara alışana kadar uzun zaman eziyet çekmiştim. Gözlerim kapalı, uçak pistte kalkış hazırlığında, uçak hızlanmaya başladı burnunu havaya kaldırdı derken yandan bu tedirgin kız kolumu tuttu bıraktı. Buraları hızlı geçiyorum çünkü konu bambaşka, neyse sakinleştirmeye çalıştım biraz konuştuk falan.

Neden sonra adını sordum. Gelen cevap Rosemary oldu. Önce anlayamadım. Tekrar sordum. Evet evet Rosemary dedi. Ve sonrasında kendinden utanacağım o soruyu sordum; "yabancı mısın?". Kız kibarca yok Türküm, eski İstanbulluyuz biz dedi. Hristiyanım ben dedi. Ondan sonraki bir kaç dakika konuşmalara çok hakim değilim. Bir yandan kendi eşekliğime sinirlenirken, bir yandan Rosemary'nin, asla "seni anlıyorum" diyemeyeceğim, yaşadıklarını düşündüm. Konuşmaya tekrar döndüğümde, "bazen adımın Deniz olduğunu söylüyorum" dedi. Uğraşmak istemiyorum insanlarla dedi.

Velhasıl dışarıdan görüldüğü kadarı ile, kendine çok özgüvenli, hoş sohbet, kendiyle barışık, harika bir insandı kendisi. İçinde neler yaşadığını asla bilemeyeceğim. Ama bizim ırkçı, kafatasçı, insanlıktan nasibini almamış mahluklarımız olduğunu biliyorum. Umarım onların bulunduğu yerlerden hep çok uzaklarda kalmıştır. Ve ileride hiçbirine denk gelmez.

Sonuçta Rosemary de senden benden farksız, etten kemikten oluşmuş, nefes alıyor. İnanır mısınız sizin gibi benim gibi konuşuyor, espriler yapıyor ve gülüyor. Hatta hatta çalışıp para kazanıyor. Gelecek planları bile yapıyor. Ne kadar da bize benziyor asla inanamazsınız (!)

Aslında bu hikaye; benim gibi birinin dahi, ismi Rosemary olan bir kızın, Türk olamayacağını düşündüğü anlamına geliyor. Kendimden ne kadar utansam az, senden benden daha fazla Türkiyeyi benimsemiş olan bu insanlardan ne kadar özür dilesek az.

Bu konu ile ilgili daha söylemek istediğim çok şey var ancak susuyorum. Dini ırkı ne olsu olsun hepimizin eşit olduğu bir ülkede, bir dünyada yaşamak dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder